köfteli makarna



Mitite köfte veya misket köfte, adına ne derseniz deyin; olgun domatesle sosu hazırlanırsa tadına doyum olmaz. Olgun domates derken; domatesin tamamen kızarmış olması, içinin beyaz ve çekirdek yuvalarının yeşil olmaması gerekir. Özellikle içerisi yeşil olan domatesler sos yapımında kullanılırsa, yapılan sos ekşi olur. Birde, soslu yapılan makarnalarda sos makarnaya karıştırıldıktan sonra; kapalı olarak en az 15 dakika dinlendirdikten sonra, servis edilirse makarna daha lezzetli olur. Sultan, misket köfteli makarnayı daima bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • yarım paket çubuk makarna
  • 250 gr. orta yağlı kıyma
  • üç kaşık sıvı yağ
  • bir orta boy soğan
  • bir dilim bayat ekmek
  • iki orta boy domates
  • yarım kaşık salça
  • bir sivri biber, iki diş sarımsak
  • karabiber, kimyon, tuz
  • su

Yapılması
  1. makarnayı yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzün
  2. domatesi rendeleyin, biberi halka, soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın
  3. bayat ekmek dilimini ıslayın ve sıkın
  4. kıyma, soğan, bayat ekmek, tuz ve bahartlarla birlikte köfteyi yoğurun
  5. ve köfteden misket iriliğinde köfteler hazırlayın
  6. köfteleri ayrı olarak, az yağ içinde kızartın ve bir kap içine alın
  7. yağ içinde sıra ile salça, biber, sarımsak ve domatesi kavurun
  8. üzerine misket köfteleri ve 1 çay bardağı sıcak su ilave edin
  9. baharatları ve tuzu ilave edin, tuzunu ayarlayın
  10. tencereyi bir kez fokurdatın ve kapağı kapayın
  11. ağır ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin
  12. ardından makaranaya ilave edin, karıştırın
  13. ve gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan