patates püreli dalyan köfte


Dalyan köfte içinin hazırlanmasında haşlanmış yumurta, bezelye, havuç ve patates kullanılır. Bunların yerine karışık garnitür konserve kullanmak dalyan köfte yapımında kolaylık sağlar. Dalyan köfte fırında iki aşamalı pişirilir. İlki köftenin pişirilmesi, ardından köfte sosunun köfteye çektirilmesidir. Dalyan köfte fırında pişerken çatlamasın diyorsanız, köfte birleşim yerini alta getirmelisiniz. Birde, köfteyi pişirirken fırın ısısını 180°C derecenin üzerinde olmaması gerekir. Patates pürersini buradan tarifine uygun olarak hazırlayabilirsiniz. Sultan, her daim dalyan köftesini bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • yarım kilo kıyma
  • iki katı pişmiş yumurta
  • bir çiğ yumurta
  • birer adet havuç, patates
  • bir çay bardağı dolusu iç bezelye
  • bir kuru soğan
  • dört kaşık galeta unu
  • iki diş sarımsak
  • karabiber, pul biber, kimyon
  • bir tutam kıyılmış maydanoz
  • tuz

sos malzemesi
  • bir kaşık tereyağı
  • iki kaşık zeytinyağı
  • yarım kaşık salça
  • bir kaşık un
  • karabiber, toz biber
  • iki bardak sıcak su
  • tuz

Yapılması
  1. soğanı, sarımsağı rendeleyin. patatesi havucu küp doğrayın
  2. havucu, patatesi ve bezelyeyi yumuşayıncaya kadar haşlayın
  3. bir kap içine kıyma, soğan, sarımsak, karabiber, kimyon, pul biber,
  4. galeta unu, 4 kaşık soğuk su, 1 çiğ yumurta, maydanoz ve tuzu koyun köfteyi yoğurun

sosun yapımı
  1. yağ içinde unu ve salçayı kavurun.
  2. üzerine sıcak su, karabiber, toz biber ve tuz ilave edin
  3. bir taşım kaynatın ocaktan alın

dalyan köftenin yapımı
  1. mutfak tezgahına streç folyo serin
  2. üzerine köfteyi bir karış boyunda kare şeklinde yayın
  3. ortasın iki pişmiş yumurtayı aralıklı koyun
  4. çevresine bezelye, patates ve havucu serpiştirin
  5. köfteyi folyo yardımıyla rulo yapın, birleşim yerini ve iki ucunu kapatın
  6. rulonun birleşim yeri alta gelecek şekilde streç folyo ile sarın
  7. yarım saat dolapta dinlendirin
  8. ardından streç folyoyu köftenin üzerinden çıkarın
  9. ve yağlanmış fırın tepsisine koyun
  10. tepsiyi önceden 175°C dereceye ısıtılmış fırına sürün ve 50 dakika pişirin
  11. süre bitiminde fırından tepsiyi çıkarın ve köfteyi dilimleyin
  12. üzerine kaynar kaynar sosu dökün
  13. tepsiyi 200°C derecedeki fırına sürün ve 15 dakika köfteyi tekrar pişirin
  14. süre bitiminde ocaktan alın ve patates püresi ile servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan