etli lahana dolması


Etli lahana dolmasının içi kıyma, satır kıyması, pirinç ya da bulgur ve çeşitli baharatlar kullanılarak hazırlanır. Dolma içinde kullanılacak et ne kadar yağlı olursa, dolmanız o kadar lezzetli olur. Bir de lahana sarması kemikli kaburga eti ile birlikte pişirilirse yenmesine doyum olmaz. Kemikli kaburga eti kullanılacaksa eğer, tencerenin tabanına yayıldıktan sonra üzerine dolmalar dizilir. Sultan, bazen lahana sarmasını kemikli et ile pişirir. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • orta boy lahana
  • 200 gr. orta yağlı dana kıyması
  • bir bardak pirinç
  • iki iri soğan
  • bir kaşık domates salçası
  • bir çay bardağı sıvı yağ
  • karabiber, kuru nane, maydanoz
  • su ve tuz

Yapılması
  1. lahana yapraklarını koçanından ayırın
  2. ve bir kaşık tuz katılmış su içinde yumuşayıncaya kadar haşlayın
  3. soğanı yemeklik doğrayın, maydanozu kıyın, pirinci yıkayın ve süzün.
  4. bir kap içine kıyma, soğan, salça, maydanoz, sıvı yağ
  5. karabiber, nane ve tuzu koyun güzelce yoğurun
  6. ardından pirinci katın ve fazla sıkıştırmadan karıştırın
  7. lahana yapraklarının sert damarlarını çıkardıktan sonra
  8. içerisine dolma içini koyun ve sarın
  9. sert lahana damarlarını tencerenin tabanına yayın
  10. üzerine sardığınız dolmaları sıra ile dizin
  11. ardından yarım kaşık salça, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2.5 bardak sıcak suyu karıştırın
  12. dolmanın üzerine dökün ve 4 kaşık sıvı yağı gezdirin
  13. dolmalrın üzerine ısıya dayanıklı bir tabak kapatın
  14. tencereyi bir defa fokur fokur kaynatın, kapağını kapatın
  15. ardından ocağı kısın ve ağır ateşte 50 dakika pişirin
  16. ocaktan alın ve dilediğiniz gibi servis yapın.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan