hatay usulü kireçte kabak tatlısı


Hatay usulü kireçte kabak tatlısı veya Antakya kabak tatlısı, ya da kireçte balkabağı tatlısı ismi nasıl kolayınıza geliyorsa onu söyleyin. Bu kabak tatlısı için (hiç özelliği olmayan) pazardan aldığım kabağı kullandım. Yapmanız gereken, kireçli suyu hazırladıktan sonra, kireç tabana çökünce üsteki suyu kirece bulaştırmadan (anında) alın ve kullanın.

Kireç suyuna kireç kaymağı diyorlar. Tarifimde bu tanımı kullanmadım, yerine kireçli su dedim ve geçtim. Kabak dilimleriniz ince olursa tatlınız hem kıtır, hem çıtır olur. Dilimleriniz kalın olursa dışı kıtır, içi yumuşacık olur. Tatlıyı bir iki kez yaptığınızda fazlaca deneyim kazanacak ve ustası olacaksınız. İsterseniz, tatlınıza karanfil ve tarçın aroması yükleyebilirsiniz. Sultan, bu tatlının her çeşitini sever ve güzelde yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • bir kilo soyulmuş kabak
  • bir kilo toz şeker
  • bir buçuk kilo su
  • yarım limon suyu
  • iki bardak kaynar su

Kireçli Su İçin
  • 1.5 litre su
  • bir çay bardağı dolusu toz kireç

Yapılması
  1. bal kabağını istediğiniz şekilde dilimleyin
  2. bir kap içine kireci ve 1.5 kilo suyu koyun karıştırın
  3. kireç tabana çöktüğünde üsteki suyu alın
  4. ardından kabak dilimlerini bir tencerenin içine koyun
  5. üzerine kireç suyunu ilave edin
  6. ardından kabakların üzerine baskı için, bir tabak kapatın
  7. saata bakın 12 saat süre ile tencereyi dinlendirin
  8. süre bitiminde tenceredeki kireçli suyu dökün
  9. kabak dilimlerini güzelce yıkayın ve tencereye tekrar koyun
  10. üzerine temiz su doldurun ve tencereyi 1 saat dinlendirin
  11. ardından suyu boşaltın kabakları son kez yıkayın ve süzün
  12. tencere içine kabağı, 1 kilo şekeri, 1.5 kilo suyu koyun
  13. ve bir defa tencereyi fokurdatın ve ardından ocağı kısın
  14. ağır ateşte tencere açık olarak dilimler şeffaflaşıp
  15. şerbet "reçel kıvamında" koyulaşıncaya kadar pişirin
  16. ardından limon suyunu ve 2 bardak kaynar suyu ilave edin
  17. tencereyi bir defa fokurdatın, ocağı söndürün
  18. tencere ılıyınca dilimleri tek tek sallayarak şerbetten alın
  19. ve ardından dilediğiniz şekilde servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan


Bu blogdaki popüler yayınlar

kuşbaşı kuzu etli sac kavurması

kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır

terbiyeli dana işkembe çorbası tarifi

kestane kabağı tatlısı nasıl yapılır