karbonatlı sütlü irmikli şambali tatlısı, yapımı
Karbonatlı sütlü irmikli şambali tatlısı, yapımı: En güzel tatlı insanın sevdiği tatlıdır. Durup dururken olsada yesek dediğin tatlıları say deseler, bu sayı üçü dördü geçmez. Örneğin; henüz şerbetten alınımış ılıklığı ve kıtırlığı üzerinde olan halka tatlısını severim. Süt, tereyağı ve çam fıstığı ile yapılmış yine ılıklığı üzerinde olan irmik helvasını severim. Bir de üzerinde yer fıstığı olan şam tatlısını, yani şambali tatlısını severim. Sütlü tatlı çeşitlerinden ise, yağlı sütle yapılmış fırın sütlaça bayılırım. Size yapımı oldukça kolay ve beğendiğim tatlılardan olan, şambali tarifini vereceğim. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
- iki bardak irmik
- bir bardak süt
- bir çay kaşığı tepeli doldurulmuş karbonat
- kavurulmuş yer fıstığı
- bir bardak toz şeker (tatlı için)
Şerbeti İçin:
- iki bardak şeker
- iki bardak su
- yarım limon
- 28 veya 30 cm. büyüklüğünde fırın tepsisi
Yapılması
- fırın tepsinizi margarinle yağlayın
- tencere içine 2 bardak şeker ve 2 bardak suyu koyun, karıştırn
- şerbet kaynamaya başladıktan sonra ağır ateşte 5 dakika kaynatın
- süre sonunda limonu sıkın ve bir defa tencereyi fokurdatın ocaktan alın
- bir kap içinde irmik, 1 bardak şeker ve karbonatı karıştırın
- üzerine sütü ilave edin ve güzelce karıştırın
- bu karışımı tepsinin içine dökün ve yüzeyini düzeltin
- tepsiyi düzgün bir zemin üzerinde iki saat dinlendirin
- ardından tepsideki hamuru dilimleyin ve üzerine yarım olarak fıstıkları yapıştırın
- tepsiyi önceden 180°C ye ısıtılmış fırının orta rafına sürün
- yarım saat pişirin ve ardından alın
- tepsiyi dilim yerlerinden tekrar dilimleyin
- sıcak veya ılık şerbetini verin, soğuduktan sonra
- şambalinizi gönlünüzce servis edin
Sultan