kurban kavurması



Kurban bayramında, kurban etinden sade kavurma yapmak için iki seçenek vardır. Bunlardan biri kesilen hayvanın kuyruk yağından veya iç yağından bir miktar alarak eti kavurmaktır. Diğeri ise, kurbanın orta yağlı etlerini seçerek kavurma yapmaktır. Kuyruk yağı veya iç yağı ile yapılan kavurmanın tadını anlatmaya gerek yok, Rize kavurması lezzetinde olur. Kuyruk yağı ile kavurma yapmak için, yağ doğranır ve kavrulur. Yağ tamamen eridikten sonra tortusu "biz buna cizirik diyoruz" tencereden alınır ve tencereye kuşbaşı et ilave edilir kavrulur. Kavurma yapılırken et miktarı 1 kilodan fazla olursa kavurmaya su katılmaz. Eğer kavrulan et bir kilodan az olursa, etin suyu bittikçe üzerine kaynar su ilavesi yapılır. İlave edilen su miktarı her daim, et ile yüz yüze olmalıdır. Tarifim orta yağlı kurban eti ile nasıl kavurma yapılacağı ile ilgilidir. Sultan bazen bu tarifle kavurma yapar. Hadi kolay gelsin.

Neler Lazım
  • orta yağlı bir kilo kurban eti
  • koyun, keçi, dana, deve eti fark etmez
  • kekik, tuz

Yapılması
  1. kurban etini kuşbaşı doğrayın
  2. tencerenizi ısıtın, üzerine eti ilave edin ve karıştırın
  3. et suyunu bırakınca tencerenin kapağını kapatın
  4. ve ardından ocağın alevini kısın
  5. arada bir tencereyi açın, üzerinde biriken köpükleri alın ve kapağı tekrar kapayın
  6. etin durumuna göre kavurmanız 1 ila 1.5 saat içerisinde kavrulur
  7. bu süre içerisinde tencereyi arada bir kontrol edin
  8. tencerenin tabanında su kalmadığını görünce
  9. tencereye et ile yüz yüze olacak şekilde su ilave edin
  10. ta ki et lokum gibi yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edin
  11. et tamamen yumuşadıktan sonra ocaktan alın tuzunu, baharatını ilave edin
  12. ve ardından kavurmanızı gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan