donmuş kavurma nasıl yapılır

24 Ekim 2012


Resimde görünen evde yaptığım kavurmanın donmuş halidir. Rize kavurması ve kendi yaptığım kavurmayı haddinden fazla severim. Ara sıra kasaptan bir kilo et ve yarım kiloda kuyruk yağı alır, kavurmamı yaparım. Dolapta her daim, donmuş kavurma elimin altındadır. Yapımı gayet basit, eti ve kuyruk yağını doğrayın ayrı ayrı kavurun. İkisi birlikte kavrulmaz, çünkü kuyruk yağı kavrulduktan sonra kıkırdağı ortaya çıkar. Kıkırdakta kavurma içinde olmaz. Kuyruk yağını kavurup kıkırdağını aldıktan sonra, diğer tencerede kavrulmuş et ile karıştırılır ve bir süre birlikte kavrulur.

Bazıları kuyruk yağının üzerine eti ilave eder ve birlikte kavurur. Bu şekilde kavurma sağlıklı olmaz, çünkü et çabucak sulanır ve köpük yapar. Köpüğü almaya kalksanız da, çoğu köpük kavurmanın içine karışır tortu yapar. Ayrıca, kavurmanın tuzunu ayarlayamazsınız. Yağlı kavurma üzerine tuz ektiğiniz vakit; tuz erimez, dibe çöker. Kısacası kavurmanızın etini ve yağını ayrı ayrı kavurmanız, kaliteli bir kavurma yapmanıza imkan sağlar. Kavurma yapmanın geleneksel ölçüsü, kullandığınız etin üçte biri oranında iç yağı veya kuyruk yağı kullanmaktır. Bu işin hikaye tarafı, dilediğiniz miktarda yağ kullanabilirsiniz.

Neler Lazım
bir kilo kurban eti veya kasap eti
keçi, koyun, deve, dana, koç, tosun eti fark etmez
yarım kilo kuyruk yağı veya iç yağı
iki kaşık tuz

Yapılması
eti istediğiniz irilikte doğrayın
kuyruk yağını küçük kuşbaşı doğrayın
tencereyi ısıtın ve içerisine eti koyun kapağını kapatın
bir süre sonra et rengini değiştirip suyunu saldığında
üzerindeki köpükleri alın, atın
tencereyi bir kez fokurdatın, ocağı kısın ve kapağı kapatın
ağır ateşte ara sıra tencereyi kontrol ederek
et suyunu çekinceye kadar, kendi suyu ile kavurun
tencereyi ocaktan almazdan evvel, tuzunu belli olacak şekilde ilave edin
ardından başka bir tencerede kuyruk yağını kavurun
kuyruk kavurulduktan sonra pembeleşen kıkırdağı yağ içerisinden alın
üzerine kavrulmuş eti koyun ve karıştırın
yağ içinde eti beş on dakika süre ile kavurun ve ocaktan alın, hafif soğutun
ardından ılımış etleri bir kevgir kepçe ile saklama kabı içerisine bastırarak doldurun
ve saklama kabını ağızı açık olarak etler tamamen soğuyuncaya kadar bekletin
ardından, tenceredeki yağı kavurmanın üzerini örtecek şekilde boşaltın
zaman içerisinde kavurmanızı gönlünüzce yiyin efendim.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan



8 yorum:

Gülcan dedi ki...

EVET ÇOK GÜZEL OLUYOR. BANA GÖRÜMCEM GÖNDERİYORDU. ELLERİNİZE SAĞLIK HAYIRLI BAYRAMLAR.

birfincanmutluluk dedi ki...

Kurban öncesi güzel bir tarif olmuş teşekkürlerr :)

bilmedigim birsey ögrendim sizden,bende hep önce kuyrugu kavurur etleride ayni yagin icine atardim,cünkü o kizarmis yaglari cok seviyorum,ama bu sefer sizin dediginiz gibi yapicam,tesekkürler iyi bayramlar...

Dilekce.. dedi ki...

tam da aradığım şeydi bu, çok teşekkürler, bu bayram yapıcam inşallah.. yalnız bi sorum olacak, bu şekilde hazırlanan eti, buzdolabında mı saklamalı yoksa buzlukta mı? dolapta ne kadar süre dayanır?

Sultan dedi ki...

Dilekce..
1-2 kg. kavurma yapacaksanız ağızı sıkıca kapalı olarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Fazla miktarda kavurma yapacaksanız, kavurma yapmanın inceliklerini çok iyi bilmeniz gerekir ki kavurmanız küflenmesin.

Kapalı ambalajlı kavurma, nem oranı %65-70’i geçmeyen ortamlarda +1°C ile +10°C arasındaki sıcaklıkta muhafaza edilir ve ancak 6 ay dayanır.

bergleeuw dedi ki...

Bu sene pay may geldiği yok tarif pek iş yapmayacak. Millet hep kendi yapıyo kavurmayı kurban fakiri düşünen kim babam
Klasik diyin bi yir var oda virmiş tarif amma bi afiyet olsun yazamadım gitti yorum hep havaya gaçıyo Sultan bacım ellerin dert görmesin Bayramın mübarek olsun.

Asiye VURAN dedi ki...

ellerinize sağlık bizde karadenizde yapardık yani annemler büyükler yaparlardı hemde ortasına kalın ip koyarlardı kışın ambarlara takarlardı kış boyunca yenirdi helede kara lahana yemeğinin vaz geçilmezidir sevgiler

Sultan dedi ki...

Mesajlarınız için teşekkür eder, ailenizle birlikte sağlıklı, huzurlu nice bayramlar geçirmenizi diler ve saygılar sunarım.

Yorum Gönder