donmuş kavurma nasıl yapılır



Resimde görünen evde yaptığım kavurmanın donmuş halidir. Rize kavurması ve kendi yaptığım kavurmayı haddinden fazla severim. Ara sıra kasaptan bir kilo et ve yarım kiloda kuyruk yağı alır, kavurmamı yaparım. Dolapta her daim, donmuş kavurma elimin altındadır. Yapımı gayet basit, eti ve kuyruk yağını doğrayın ayrı ayrı kavurun. İkisi birlikte kavrulmaz, çünkü kuyruk yağı kavrulduktan sonra kıkırdağı ortaya çıkar. Kıkırdakta kavurma içinde olmaz. Kuyruk yağını kavurup kıkırdağını aldıktan sonra, diğer tencerede kavrulmuş et ile karıştırılır ve bir süre birlikte kavrulur.

Bazıları kuyruk yağının üzerine eti ilave eder ve birlikte kavurur. Bu şekilde kavurma sağlıklı olmaz, çünkü et çabucak sulanır ve köpük yapar. Köpüğü almaya kalksanız da, çoğu köpük kavurmanın içine karışır tortu yapar. Ayrıca, kavurmanın tuzunu ayarlayamazsınız. Yağlı kavurma üzerine tuz ektiğiniz vakit; tuz erimez, dibe çöker. Kısacası kavurmanızın etini ve yağını ayrı ayrı kavurmanız, kaliteli bir kavurma yapmanıza imkan sağlar. Kavurma yapmanın geleneksel ölçüsü, kullandığınız etin üçte biri oranında iç yağı veya kuyruk yağı kullanmaktır. Bu işin hikaye tarafı, dilediğiniz miktarda yağ kullanabilirsiniz.

Neler Lazım
  • bir kilo kurban eti veya kasap eti
  • keçi, koyun, deve, dana, koç, tosun eti fark etmez
  • yarım kilo kuyruk yağı veya iç yağı
  • iki kaşık tuz

Yapılması
  1. eti istediğiniz irilikte doğrayın
  2. kuyruk yağını küçük kuşbaşı doğrayın
  3. tencereyi ısıtın ve içerisine eti koyun kapağını kapatın
  4. bir süre sonra et rengini değiştirip suyunu saldığında
  5. üzerindeki köpükleri alın, atın
  6. tencereyi bir kez fokurdatın, ocağı kısın ve kapağı kapatın
  7. ağır ateşte ara sıra tencereyi kontrol ederek
  8. et suyunu çekinceye kadar, kendi suyu ile kavurun
  9. tencereyi ocaktan almazdan evvel, tuzunu belli olacak şekilde ilave edin
  10. ardından başka bir tencerede kuyruk yağını kavurun
  11. kuyruk kavurulduktan sonra pembeleşen kıkırdağı yağ içerisinden alın
  12. üzerine kavrulmuş eti koyun ve karıştırın
  13. yağ içinde eti beş on dakika süre ile kavurun ve ocaktan alın, hafif soğutun
  14. ardından ılımış etleri bir kevgir kepçe ile saklama kabı içerisine bastırarak doldurun
  15. ve saklama kabını ağızı açık olarak etler tamamen soğuyuncaya kadar bekletin
  16. ardından, tenceredeki yağı kavurmanın üzerini örtecek şekilde boşaltın
  17. zaman içerisinde kavurmanızı gönlünüzce yiyin efendim.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan