düdüklüde taze bakla nasıl pişirilir
Düdüklüde taze bakla nasıl pişirilir? Normal tencerelerde taze bakla, ağır ateşte 1.5 saat sürede pişer. Düdüklü tencerede ise; düdüklü tencerenin el kitapçığında taze bakla pişirme süresi verilmemişse, çalı fasulye pişirme süresi dikkate alınır. Kitapçıkta çalı fasulye pişirme süresi verilmemişse, taze fasulye pişirme süresi dikkate alınır. Diyelim ki, düdüklü tencereniz taze fasulye pişirme süresini 20 ila 25 dakkika arasında veriyorsa taze baklanızı 25 dakika sürede pişirebilirsiniz. Bu yemeği gizli contalı çelik düdüklü tencerede yaptım ve 25 dakkika sürede kısık ateşte pişirdim. Taze bakla aynen tencerede pişmiş kıvamda "ne sert, ne de lokum gibi" oldu. Sultan genellikle taze fasulye, çalı fasulye ve taze baklasını düdüklü tencerede yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
- bir kilo taze bakla
- bir iri boy soğan
- bir çay bardağı zeytinyağı
- üç kaşık un
- bir tatlı kaşığı toz şeker
- bir çay bardağı sıcak su
- yoğurt, sarımsak
- dereotu
- tuz
Yapılması
- baklaların uçlarını kopartın,
- uzunluklarına göre iki veya üç parça'ya bölün
- soğanı yemeklik doğrayın
- unlu karışımın hazırlanması
- beş bardak soğuk su içine 3 kaşık un'u
- ve baklaları koyun karıştırın
- düdüklü tencere içinde yağı ısıtın ve soğanı ilave edin kavurun,
- üzerine unlu karışım içerisinden aldığınız baklaları koyun karıştırın,
- üzerine 1 çay bardağı sıcak su, toz şeker ve tuz'u ilave edin
- yemeğin tuzunu ayarlayın ve düdüklünün kapağını kapayın
- düdüklüden fıslama sesi ile birlikte buhar çıkmaya başladıktan sora,
- pişirme pimini indirin ocağı iyice kısın ve saat’a bakın
- düdüklünüzün taze fasulye pişirme süresinin üzerine
- 5 dakika süre ilave ederek yemeğinizi pişirin
- en son üzerine dereotu serpin, soğutun
- ve sarımsaklı yoğurt ile servis edin
Sultan