gözleme nasıl yapılır



Gözleme yapımı kolay, çeşiti bol bir hamur işidir. Gözleme yapmak için, teflon bir tava veya ocak üzerinde kullanabileceğiniz bir kavurma sacına ihtiyaç vardır. Ya da, gazla çalışan tüplü bir yufka pişirme sacına ihtiyaç vardır. Bundan sonrası gözleme yapmak ve pişirme işi gayet kolay. Gözleme hamuru mayalı veya mayasız yoğurulabilir. Fazla miktarda gözleme yapacaksanız en güzeli gözlemeyi mayasız hamurla yapmaktır. Çünkü mayalı hamur uzun süre dayanamadığı için çabuk ekşir. Hazır yufka ile de gözleme yapılabilir. Fakat, hazır yufka çok çeşitli gözleme yapmaya uygun değildir. Gözleme, içerisine konulan iç harç gözlemeye adını verir ve onlarca çeşiti vardır.

Bunlardan peynirli, kıymalı, sucuklu, ıspanaklı, şekerli, patlıcanlı, sebzeli, pastırmalı, domatesli, kavurmalı ve pırasalı olanı gözlemenin bazı çeşitleridir. Gözleme hamuru yoğurulur, beze alınır ve beze açıldıktan sonra içi konur. İç çeşiti tercihinize kalmış, yufka içerisine içi koyduktan sonra gözlemeye şekil verilir. Gözleme şekli yufkanın kapatılmasıyle ilgilidir. Gözleme yufkası yarım ay veya zarf şeklinde kapatılır. Zarf şeklinde kapatılan gözleme yufkası pişerken açılmaz. Yarım ay şeklinde kapatılan gözleme yufkasını kenarlarına bastırarak, ya da hamur ruleti ile kapatmak gerekir. Tarifim patatesli gözleme ile ilgilidir. Sultan, patatesli gözlemesini bazen bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • bir bardak ılık su
  • üç bardak un ve tuz
  • bir iri patates, bir soğan
  • bir sivri biber, karabiber
  • pul biber ve maydanoz
  • iki kaşık sıvı yağ
  • tuz

Yapılması
  1. ılık su, un ve tuz ile hamuru yoğurun
  2. patatesi, soğanı rendeleyin, biber ve maydanozu doğrayın
  3. bunları bir kap içerisine alın
  4. üzerine karabiber, pul biber ve tuz serpin
  5. iki kaşık yağ gezdirin ve karıştırın
  6. hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alın
  7. servis tabağı büyüklüğünde yufka açın
  8. yufkanın yarısına kadar iç harçı yayın
  9. yufkayı yarım ay şeklinde kapatın
  10. teflon tava içerisinde gözlemenizi pişirin
  11. ve ardından keyfinizce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan