tarhana çorbası nasıl yapılır



Ev tarhanası kuru, yaş ve toz olmak üzere üç çeşittir. Tarhana yapımında kullanılan ana malzemenin adını alarak domates ve yoğurtlu geleneksel tarhana, sütlü tarhana, yarmalı tarhana olarak yine üç çeşittir. Ev tarhanası yapımı yöreden yöreye çok çeşitlilik gösterir. Bu sebeple tarhana şu malzemelerle şu şekilde yapılır denilmesi zordur. Tarifimde kullandığım tarhana geleneksel toz tarhanadır. Tarhana çorbası pişirirken normal su yerine et suyu ve tavuk suyu kullanılabilir. Ayrıca çorba içerisine çeşitli katkı malzemeleri ilave edilerek kıymalı, nohutlu, bulgurlu, sarımsaklı, kavurmalı, sucuklu, köfteli, çemenli, yoğurtlu, sebzeli, naneli tarhana çorbası hazırlanabilir. Sultan, sade tarhana çorbasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • bir kahve fincanı toz ev tarhanası
  • bir kaşık tereyağı
  • yarım kaşık domates salçası
  • karabiber, pul biber, tuz
  • su

Yapılması
  1. yağ içinde salçayı kavurun
  2. üzerine 5 bardak soğuk suyu koyun ve karıştırın
  3. ardından azar azar tarhanayı yedirerek ilave edin
  4. tencere kaynamaya başlayana kadar dipten karıştırın
  5. tencere kaynayınca kapağı aralıklı kapatın
  6. ağır ateşte tencereyi 15 dakika kaynatın
  7. ardından ocaktan alın, tuzunu ayarlayın
  8. karabiber ve pul biberi ilavesiyle
  9. çorbanızı gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan