mantarlı yeşil mercimek yemeği



Yeşil mercimek yemeği tencerede, düdüklü tencerede ve fırında pişirilir. Yeşil mercimek yemeğini yapmak için mercimek önceden ıslatılır veya haşlanır. Yeşil mercimek tek başına kullanılarak yemeğinin yapıldığı gibi, çoğu yemeklerin hazırlanmasında katkı malzeme olarak kullanılır. Bu yemeklerden erişteli, hamurlu, şehriyeli, sebzeli, kıymalı ve etli yapılan çobası, etli, etsiz yemeği, salatası, köftesi, pilakisi ve piyazını sayabiliriz. Ayrıca yeşil mercimek, çeşitli pilav ve çorbaların hazırlanmasında katkı malzeme olarak kullanılır.

Yeşil mercimek yemeği erişteli, şehriyeli, etli kıymalı ve kesme hamurla pişirilebilir. Yemeği tatlandırmak için karabiber, kimyon ve kuru nane kullanılabilir. Veya hiçbir katkı malzeme ve baharat kullanılmadan yemeği yapılabilir. Tarifim, yeşil mercimeğin sade olarak tencerede pişirilmesi ile ilgilidir. Kullandığım malzemelerle 3 porsiyon yeşil mercimek yemeği hazırlanır. Mercimeği 15 dakika süre ile haşladım, süzdüm ve çıkan kara suyu döktüm. Ardından 30 dakika süre ile de yemeği tencerede pişirdim. Aslında mercimeği haşlayıpta kara suyunu dökmek doğru değil. Bazen, mercimeği bazı nedenlerle böyle pişiriyorum. Sultan, arada bir mercimek yemeğini bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin

Neler Lazım
  • bir su bardağı yeşil mercimek
  • bir soğan
  • dört kaşık zeytinyağı
  • yarım kaşık domates salçası
  • dört bardak su
  • tuz

Yapılması
  1. mercimeği yumuşayıncaya kadar haşlayın
  2. soğanı yemeklik doğrayın
  3. yağ içinde soğanı kavurun
  4. üzerine salçayı katın kavurun
  5. ardından mercimeği, 4 bardak sıcak suyu ilave edin
  6. tencereyi bir kez fokurdatın ve kapağı kapayın
  7. ağır ateşte 30 dakika süre ile pişirin
  8. ocaktan alın, tuzunu ayarlayın
  9. ve gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan