toprak güveçte sebzeli türlü



Sebzelerin doğal ortamında yetiştiği yaz mevsiminde etsiz, yenilebilir sebzeli türlü yemeğine kim hayır diyebilir ki, üstelik tencerede değil toprak güveçte. Malzemelerin fazlalığı gözünüzü korkutmasın, bakmayın siz onlara, onlar kuru kalabalık. Hazırlığa başladığınızda hepsi birer birer kaybolurlar. Bu tarif lezzeti ve bol ekmeği ifade eder, fazlasıyle sofranızda ekmek bulunsun. Sultan, her yıl yaz mevsiminde bir kez yaptığı güveçte sebzeli türlü yemeğini bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.

Neler Lazım
  • iki patlıcan, iki patates
  • iki kabak, iki soğan
  • iki domates, iki sivri biber
  • 200 gr. bamya
  • 200 gr. taze fasulye
  • beş kaşık zeytinyağı
  • dört diş sarımsak
  • karabiber, kekik, tuz
  • yarım bardak su

Yapılması
  1. patlıcanı doğrayın, tuzlu su içerisinde bekletin
  2. kabağı kazıyın, patatesi soyun kuşbaşı doğrayın,
  3. soğanı soyun parçalara bölün, biberi iri halka doğrayın
  4. sarımsağı soyun bütün bırakın
  5. bamyayı temizleyin bir kaşık sirkeli su içinde,
  6. iki dakika haşlayın ve süzün
  7. taze fasulyeyi temizleyin ve doğrayın
  8. güveç içerisine 5 kaşık yağı ilave edin
  9. sırası ile önce taze fasulye, kabak ve bamyayı yayın
  10. kapağı kapayın ve ağır ateşte güveci 15 dakika kendi haline bırakın
  11. ardından sıra ile patates, patlıcan, soğan, biber, sarımsak ve domatesi
  12. ilave edin, karabiber, kekik, tuz serpin ve yarım bardak su ilave edin
  13. güveci bir kez fokur fokur kaynatın, kapağı kapatın
  14. ağır ateşte bir saat süre ile pişirin
  15. ve gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan