taze bakla nasıl pişirilir


Mutfaklarımızda taze bakla ile etli ya da etsiz yemeği, taze bakla çorbası, taze bakla salatası, taze bakla bastısı, taze bakla dizmesi, taze bakla turşusu, taze bakla kavurması, taze bakla boranisi yapılır. Taze bakla ayıklanırken bıçak kullanılmaması gerekir. Bunun sebebi ise, baklaların metalle temasından vitaminlerinin kaybolmaması ve renginin kararmaması içindir. Ayrıca el ile ayıklanan ve bölünen taze baklalar unlu su içerisinde bekletilir. Unlu su baklaların hem kararmasını engeller, hem de bakla pişerken yemeğin suyuna kıvam verir. Tarifim, zeytinyağlı taze bakla yemeği ile ilgilidir. Sultan, çoğu zaman zeytinyağlı taze bakla yemeğini bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • bir kilo taze bakla
  • bir iri boy soğan
  • bir çay bardağı zeytinyağı
  • üç kaşık un
  • bir tatlı kaşığı toz şeker
  • iki bardak sıcak su
  • beş bardak soğuk su
  • dereotu
  • tuz

Yapılması
  1. baklaların uçlarını kopartın,
  2. uzunluklarına göre iki veya üç parça'ya bölün
  3. soğanı yemeklik doğrayın
  4. unlu karışımın hazırlanması
  5. beş bardak soğuk su içine 3 kaşık un'u
  6. ve baklaları koyun karıştırın
  7. yağ içinde soğanı kavurun, üzerine unlu karışım içerisinden aldığınız
  8. baklaları koyun karıştırın, tencere kapağını kapayın
  9. ağır ateşte baklalar renk değiştirinceye kadar, kendi suyu ile pişirin
  10. kapağı açın, 2 bardak sıcak su, toz şeker ve tuz'u katın
  11. yemeğin tuzunu ayarlayın, tencere kapağını kapayın
  12. ağır ateşte baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin
  13. en son üzerine dereotu serpin, soğutun
  14. ve sarımsaklı yoğurt ile servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan