ebegümeci nasıl pişirilir


Ebegümeci'nin çorbası, salatası, böreği, kavurması, bulgurlu, pirinçli ve etli yemeği, iri yapraklı ebegümeci kullanılarak etli, etsiz sarması yapılır. Ebegümecinin diğer sebzelere göre, yaprakları biraz serttir. Bu nedenle yemeği yapılırken tencere içerisinde kendi suyu ile 10 dakika süre ile pişirilmesi, yemeğinin yumuşacık olmasını sağlayacaktır. Ebegümeciyi ister bir kilo olarak veya yarım kilo olarak pişirin, tencereye ilave edeceğiniz su miktarı bir su bardağı sıcak su ölçüsüdür. Diğer yapraklı taze sebzelerle hazırlanan yemeklerde de su miktarı aynıdır. Yani, 500 gr. ile 1 Kg. arası sebzelerde kullanılan su miktarı bir su bardağı ölçüsüdür. Tarifim; yoğurtlu, zeytinyağlı ebegümeci yemeği ile ilgilidir. Sultan, mevsiminde arada bir ebegümeci yemeğini bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • 500 gram ebegümeci
  • bir soğan
  • dört kaşık zeytinyağı
  • bir kaşık pirinç
  • bir tatlı kaşığı salça
  • bir bardak sıcak su
  • bir kase yoğurt, iki diş sarımsak
  • tuz

Yapılması
  1. ebegümecileri yıkayın ve doğrayın
  2. soğanı yemeklik doğrayın, pirinçi yıkayın ve süzün
  3. sarımsakları az tuz ile dövün ve yoğurtla karıştırın
  4. yağ içinde soğanı kavurun, üzerine salçayı katın kavurun
  5. ardından ebegümecileri katın, kendi suyu ile on dakika pişirin
  6. süre bitiminde bir bardak su, pirinç ve tuzu katın, karıştırın
  7. yemeğin tuzunu ayarlayın, tencereyi kaynatın,
  8. tencere kapağını kapatın ve ağır ateşte 20 dakika süre ile pişirin
  9. ve sarımsaklı yoğurt ile servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan