zeytinyağlı salamura yaprak sarması


1/2 kilo zeytinyağlı salamura yaprak sarması tarifi: Asma yaprağı, taze ve salamura yapılarak yemek yapımında kullanılır. Adına sarma ya da dolma deyin, asma yaprağı etli veya etsiz olarak sarma yapımında kullanılır. Asma yaprağının bulgur veya pirinç katkılı, sade ya da kıymalı pilavı yapılır. Kuşbaşı et kullanılarak yöresel çabut aşı ve bulgur kullanılarak Tokat yöresinin bat yemeği yapılır. Ayrıca kuşbaşı et, yarma kullanılarak Çorum yöresine ait yırtma yemeği yapılır. Asma yaprağı çoğu tavuk, balık ve et yemeklerinin hazırlanmasında yatak olarak kullanılır. Tarifim, zeytinyağlı yaprak dolması ile ilgilidir. Sultan, zeytinyağlı yaprak dolmasını her daim bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • yarım kilo salamura asma yaprağı
  • iki bardak pirinç
  • dört baş iri soğan
  • bir buçuk çay bardağı zeytinyağ
  • bir paket dolmalık fıstık, bir çay bardağı kuş üzümü
  • bir çay kaşığı tarçın, bir tatlı kaşığı dolma baharı,
  • yarım çay bardağı kuru nane
  • bir limon, iki kesme şeker, bir yemek kaşığı tuz,
  • kaynar su

Yapılması
  1. yaprağı kaynar su içinde yarım saat bekletin
  2. ardından beş kez soğuk su ile yıkayın
  3. soğanı ince doğrayın, pirinçi yıkayın ve süzün

iç harçın hazırlanması
  1. yağ içinde fıstık ve soğanı kavurun, üzerine pirinçi katın kavurun
  2. ardından kuş üzümü, tarçın, dolma baharı, şeker, tuz
  3. ve bir bardak kaynar su ilave edin, karıştırın
  4. tencere kaynadıktan sonra kapağı kapayın
  5. ağır ateşte malzemeler suyunu çekinciye kadar pişirin
  6. ardından yarım limon suyu ve yarım çay bardağı kuru naneyi katın,
  7. karıştırın ve malzemeyi soğumaya bırakın

yaprağın sarılması ve pişirilmesi
  1. yaprak ortalarına yeterli miktarlarda iç harç koyarak
  2. yaprakları tek tek sarın ve tabanına yaprak yayılmış tencerenin içine dizin
  3. sarma ve dizme işlemi bittiğinde sarmaların üzerini kapatacak miktarda su ilave edin
  4. yarım limon sıkın ve dört kaşık zeytinyağı gezdirin
  5. sarmaların üzerini bir sıra yaprakla örtün ve üzerine ısıya dayanıklı bir tabak koyun
  6. tencere kaynamaya başladıktan sonra tencere kapağını kapayın
  7. ağır ateşte sarmalar suyunu çekinceye kadar, 40 dakika pişirin
  8. ve gönlünüğzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Bu blogdaki popüler yayınlar

kuşbaşı kuzu etli sac kavurması

kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır

terbiyeli dana işkembe çorbası tarifi

kestane kabağı tatlısı nasıl yapılır