bulamaç nedir nasıl yapılır



Fazlasıyle sulu, akışkan hamur çeşitine bulamaç dendiğini herkes bilir. Ve her yörenin kendine özgü bulamaç tarifi vardır. Bu tarif daha çok yemek çeşitleri ile ilgilidir. Kimi yörelerimizde kuymak adı, bulamaç diye geçer. Veya sütlü un çorbasının diğer bir adı bulamaçtır. Çoğu yörelerimizde pekmez kullanılarak hazırlanan tatlının adı bulamaçtır. Bulamaç konusunda örnekleri çoğaltmamız mümkün. Konumuz, yaptığımız ekmek veya pide hamurunun üzerine sürülen bulamaçla ilgilidir. Fırına sürdüğümüz hamur işi yiyeceklerin kızarması için üzerlerine süt, su, sulandırılmış salça, yumurta, zeytinyağı gibi maddeler sürülür. Fırında pişirilen ekmek veya pide hamurunun kızarması için üzerine sürülen bulamaç, çok iyi sonuç verir. Sultan, ekmek yaparken bulamaçını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • bir çay bardağı soğuk su
  • bir çay kaşığı tepeli un

Yapılması
  1. tava içerisine su ve unu koyun
  2. ve topak bırakmayacak şekilde karıştırın
  3. karışımı, ocak üzerinde bir taşım kaynatın
  4. ocaktan alın ve soğutun
  5. ekmek veya pide hamurunuzun üzerine fırça ile sürün.
  6. ayrıca fırından çıkan pişmiş ekmeğin üzerine sürülürse parlak yapar.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan