şehriyeli pirinç pilavı yapımı


Bilirsiniz, pilav yaparken pirinç kavrulur ya da doğrudan kaynayan su içine atılır. Pilav yapımında kullanmak istediğiniz et suyu, tavuk suyu veya doğrudan su olabilir. Bu seçim tercihinize kalmış. Pilavı tatlandırmak için, et veya tavuk bulyon kullanılabilir. Kendim pilav içerisinde yarım tabletten fazla bulyonu tercih etmiyorum. Pilav yapımında çoğu zaman baldo pirinç kullanırım. Son zamanlarda tedarik ettiğim baldo pirinçlerden pek de menmun olduğumu söyleyemem. Özellikle pirinçi yıkarkan çabuk kırılıyor. Satın aldığımız pirinçin ambalajı üzerinde baldo yazması yetmiyor, sanıyorum pirinç kaliteside bozuldu. Ne ise.. Sultan arada bir arpa şehriyeli pirinç pilavını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • iki bardak pirinç
  • iki kaşık zeytinyağ
  • bir kaşık tereyağ
  • iki kaşık arpa şehriye
  • tuz

Yapılması
  1. pirinçi yıkayın ve süzün
  2. yağ içinde şehriyeyi kavurun
  3. ardından pirinçi katın kavurun
  4. üzerine 3 bardak sıcak su ve tuzu katın
  5. tuzunu ayarlayın
  6. tencereyi 1 dakika fokurdatın, kapağı kapatın
  7. ağır ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin
  8. ocağı söndürün, 15 dakika pilavı dinlendirin
  9. ve gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan