26 Kasım 2010

on 3 comments

mantar nasıl saklanır

Yemeklik kültür mantarı ambalajı içinde buzdolabında en fazla 7 gün korunabilir. Zaman içerisinde sulanır ve çürür. Bu nedenle, mantarı uzun süre korumanın yolu, haşlayarak kendi suyu içerisinde kavanozlarda saklamaktır. Bu sayede mantar tat ve lezzetinden bir şey kaybetmez. Elbette bu saklama yöntemi mantarı konserve yapmak değildir, o ayrı bir konu. Sultan bu tarifle hazırladığı mantarını dolap içerisinde 1.5 ay gibi bir süre korumaktadır. Ve bu deneyimi ile sabittir. En güzeli, bu yolla sakladığınız mantarı 1 Ay içerisinde tüketmenizdir. Mantar saklanacağı ortamın hijyen koşullarına uygun ve üzerinde kapak olmasını arzu eder. Böylesi bir ortam, kapaklı cam kavanozla sağlanabilir. Kavanoz içerisinden mantar alırken, çok temiz bir kaşık kullanmanız gerekecektir. Dikkat etmezseniz temizliğe, mantarınız bakteri komasına girer ve ölür. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
400 gr. kültür mantarı
yarım limon suyu
bir bardak su
bir çay kaşığı tuz
cam kavanoz

Yapılması
mantarı yıkayın, süzün ve doğrayın
tencere içine su, limon suyu, tuz'u koyun kaynatın
ardından mantarları ilave edin, kapağı kapatın
ve tencereyi 5 dakika süre ile kaynatın
süre bitiminde ocağı söndürün
mantarı kendi suyu içerisinde soğutun
ardından kendi suyu ile birlikte kavanoza alın
kapağı kapatın ve üzerine tarih yazarak, dolaba kaldırın
gerek duydukça temiz kaşıkla alın ve kullanın
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

3 yorum:

  1. Sultan Hanım teşekkürler, bu yöntemi hemen uygulamaya başlayacağım.

    YanıtlaSil
  2. merhaba,blogunuzu nette gezinirken buldum.ilk yazınızı okur okumaz da izlemeye aldım.ne kadar faydalı bir bilgi paylaşmısınız çok teşekkür ederim:)mantar yemeyi ailecek severiz,ama hemen tüketmediklerimiz bozuluyordu,bu uygulamayı hemen denicem,gerçekten çok işime yarayacak:P
    benim de bir blogum var,ziyaret ederseniz sevinirim
    filizinevi.blogspot

    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. bu güzel bilgi için teşekkürler :)

    YanıtlaSil