kelle paça çorbası nasıl yapılır



Kelle paça çorbası koyun veya kuzu başı paçası farketmez, terbiye edilerek ya da sade olarak hazırlanır. Tarifim terbiye edilmiş kelle paça çorbası ile ilgilidir. Terbiye malzemeleri içerisine yoğurtta girebilir, bu bazı yöremiz insanının tercihi. Bir de kelle ve paçaların haşlanması sırasında suyuna aroma versin diye soğan, limon, sarımsak ve defne yaprağı katılabilir. Çorbamı isteyen herkes tatsın diye, genel amaçlı olarak hazırladım. İyi mi yaptım bilemiyorum, tercih sizin. Sultan, ara sıra yaptığı kelle paça çorbasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • bir temizlenmiş koyun başı
  • dört temizlenmiş koyun paçası
  • bir kaşık tepeli un
  • bir yumurta sarısı
  • sarımsak, sirke
  • tuz

Yapılması
  1. terbiyesinin hazırlanması
  2. kap içinde bir kaşık un ile bir yumurta sarısını bir fincan soğuk su ile çırpın.
  3. kelle ve paçaları bir güzel yıkayın ve süzün
  4. tencere içine kelle ve paçaları koyun
  5. ve üzerini iki parmak kapatacak miktarda su koyun
  6. ardından yarım kaşık tuzu serpin
  7. ağır ateşte üzerinde biriken köpükleri alarak 1.5 saat süre ile pişirin
  8. süre bitiminde dil üzerine kürdan batırın,
  9. kürdan dil içine rahat batıyor ise, tencereyi ocaktan alın
  10. kelle ve paçaları çıkarın, soğutun. dil üzerindeki deriyi soyun
  11. ve beyin hariç bütün etleri kemiklerinden ayırın kuşbaşı doğrayın
  12. tenceredeki suyu süzün ve ocak üzerine alın, içine doğranmış etleri koyun
  13. ve tencere kaynadıktan sonra bir kepçe su alın terbiyesi ile karıştırın
  14. terbiyesini akıtarak kaynayan tencereye ilave edin ve karıştırın,
  15. tencereyi 5 dakika süre ile tekrar kaynatın, tuzunu karar hale getirin
  16. isterseniz üzerine tereyağ ile hafif kavrulmuş toz biber gezdirin
  17. ve sarımsaklı sirke ile gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan