11 Kasım 2010

on 2 comments

kanlıca mantarı

Kanlıca mantarı; diğer adıyle melki mantarı, turuncu renkli kendine özel kokusu olan ve yenilebilen bir mantar çeşitidir. Melki mantarının kavurması, ızgarası, fırında kızartması, közlemesi ve yahnisi yapılarak tüketilir. Taze melki mantarı doğrudan yemek yapmak için kullanılır. Kartlaşmış melki mantarı ise, haşlanarak kullanılır. Mantarın kavurması, soğanlı ya da soğansız olarak yapılabilir. Ve hatta, kavrulmuş mantarın üzerine yumurta kırılabilir. Yıkanmış mantarlar tuzlanıp unlanarak fırın tepsisine dizilir ve üzerine çok az yağ gezdirilir ve fırında kızartılır. Kızarmış mantar üzerine dövülmüş sarımsak, zeytinyağ ve limon suyu ile hazırlanmış sos dökülerek tüketilir. Tarifim melki mantarının yahnisi ile ilgilidir. Sultan melki mantarı yahnisini bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
yarım kilo melki mantarı
bir kaşık tereyağ
bir soğan, bir domates
iki yeşil biber, iki diş sarımsak
karabiber, kimyon
tuz

Yapılması
mantarı yıkayın, süzün ve iri doğrayın
domatesi kuşbaşı, soğan ve sarımsağı yemeklik ve biberi halka doğrayın
yağ içinde soğanı kavurun, ardından biber ve sarımsağı katın kavurun
üzerine domatesi katın kavurun
ardından 1 çay bardağı sıcak su, mantar, karabiber, kimyon ve tuzu ilave edin.
yemeğin tuzunu ayarlayın, tencerenin kapağını kapayın
ağır ateşte mantarlar yumuşayıncaya kadar pişirin
ve gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

2 yorum:

  1. Kanlıca mantarıile ilk olarak 8 yıl önce tanıştım kayınvalidem sayesinde
    ben hiç yapmadım ama kayınvalidem yapınca löp löp yerim :=))
    ellerine sağlık afiyet bal olsun

    YanıtlaSil
  2. kanlıca mantarı tarifi ararken sizi buldum hemen izlemeye aldım,
    bana da beklerim sevgilerle..

    YanıtlaSil