işkembe çorbası nasıl yapılır


İşkembe çorbası terbiye edilerek, ya da sade olarak yapılır. İşkembe çorbası hazırlamak için işkembe, iki kez haşlanır. İşkembe üzerinde bulunan kalıntıların ve kokusunun giderilmesi için ön haşlama yapılır. İşkembe tencere veya düdüklü tencere kullanılarak haşlanır. Tencerede haşlanması fazlaca zaman alır. Bildiğiniz gibi, düdüklü tencerede bu işlem oldukça kısadır. İşkembenizi ister tencerede isterseniz düdüklüde haşlayın, mutlaka ön haşlama yapmanız gerekir. Sultan terbiyeli işkembe çorbasını her daim bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • bir kilo dana işkembesi 'temizlenmiş'
  • bir kaşık tereyağ
  • bir kaşık tepeleme un
  • iki yumurta sarısı
  • sarımsak, pul biber
  • limon, sirke
  • tuz

Yapılması
  1. terbiyesi için; kase içinde un, yarım limon suyu ile yumurta sarılarını bir fincan soğuk su ile çırpın.
  2. işkembeyi yıkayın, süzün ve iri parçalara bölün
  3. parçaları tencereye alın, üzerini kapatacak miktarda su ilave edin
  4. ocak üzerine alın, tencere kaynamaya başlarken parçaları çıkarın, kalan suyu atın
  5. işkembe parçalarını tekrar soğuk su ile yıkayın, süzün
  6. parçaları tekrar tencereye alın, üzerini iki parmak kapatacak miktarda su ilave edin
  7. ardından iki diş sarımsak, yarım kabuklu limon, 1 tatlı kaşığı tuz koyun, karıştırın
  8. ve ağır ateşte işkembeler yumuşayıncaya kadar haşlayın
  9. haşlanan işkembeleri bir kap içerisine alın soğutun, sarımsakları ve limon parçasını çıkarın atın
  10. parçaları küçük veya iri kuşbaşı doğrayın, işkeme suyu içerisine aktarın, tencereyi ocak üzerine alın
  11. ve tencere kaynadıktan sonra bir kepçe su alın terbiyesi ile karıştırın
  12. terbiyesini akıtarak kaynayan tencereye ilave edin ve karıştırın,
  13. tencereyi 5 dakika süre ile tekrar kaynatın, tuzunu karar hale getirin
  14. üzerine tereyağ ile hafif kavrulmuş pul biber gezdirin
  15. ve sarımsaklı sirke ile gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan