18 Kasım 2010

on

boyun haşlama

Boyun haşlama, diğer adı ile gerdan haşlama. Koyun veya kuzu boyunu farketmez, her ikiside kullanılır. Boyun sade veya sebze katkısı ile haşlanır, hazırlanmış yemek terbiye yapılabilir. Bu seçenek tamamen tercihinize kalmış bir şey. Gerdan ile çorba, yahni, keşkek ve fırında çeşitli yemekleri yapılır. Sultan boyun haşlamasını bazen bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler lazım
bir bölünmüş kuzu boynu
iki patates
iki havuç
altı küçük soğan
üç kaşık zeytinyağ
tuz

Yapılması
boyun parçalarını yıkayın ve süzün
patates ve havuçları doğrayın
yağ içinde boyun parçalarını hafif kızartın
üzerine 6 bardak su ilave edin ve kaynatın
tencerede biriken köpükleri atın ve kapağı kapatın
ağır ateşte boyun parçalarını bir saat haşlayın.
süre bitiminde havuç, patates, soğan ve tuzunu ilave edin
tuzunu ayarlayın, kapağı kapatın, ağır ateşte
patatesler ve havuçlar yumuşayıncaya kadar yarım saat daha pişirin
ve gönlünüzce servis edin.
küçük soğan yerine iki orta boy soğanın her birini dörde bölüp kullanın
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan