boyun haşlama

18 Kasım 2010

Boyun haşlama, diğer adı ile gerdan haşlama. Koyun veya kuzu boyunu farketmez, her ikiside kullanılır. Boyun sade veya sebze katkısı ile haşlanır, hazırlanmış yemek terbiye yapılabilir. Bu seçenek tamamen tercihinize kalmış bir şey. Gerdan ile çorba, yahni, keşkek ve fırında çeşitli yemekleri yapılır. Sultan boyun haşlamasını bazen bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler lazım
bir bölünmüş kuzu boynu
iki patates
iki havuç
altı küçük soğan
üç kaşık zeytinyağ
tuz

Yapılması
boyun parçalarını yıkayın ve süzün
patates ve havuçları doğrayın
yağ içinde boyun parçalarını hafif kızartın
üzerine 6 bardak su ilave edin ve kaynatın
tencerede biriken köpükleri atın ve kapağı kapatın
ağır ateşte boyun parçalarını bir saat haşlayın.
süre bitiminde havuç, patates, soğan ve tuzunu ilave edin
tuzunu ayarlayın, kapağı kapatın, ağır ateşte
patatesler ve havuçlar yumuşayıncaya kadar yarım saat daha pişirin
ve gönlünüzce servis edin.
küçük soğan yerine iki orta boy soğanın her birini dörde bölüp kullanın
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan



4 yorum:

nihalasli dedi ki...

Ben bu tarz haslama etleri severim ,hatta ailem hangi kemik bilmiyorum ama boyle suyunu bile cekerler agizlarina.Ben pek hasir nesir diilim ama severim:)
Kuzu eti aldik burda ama kemikliymis.Kemiklerinden siyirmam cok zor.Haslamak istiyorum ama esim haslama et yemez.NAsil degerlendirebilirim?
Tesekkurler

sevda deniz dedi ki...

ben çok et yemıyorum ama görüntü çok güzel.havuçlar ve patetes tam bana göre.ellerinize sağlık.mutlu bayramlar.

tevatür gurme dedi ki...

bir kaç dişte sarımsak koyuverseydiniz biyerlerine yazmama gerek kalmazdı sanırsam.

Sultan dedi ki...

nihalasli dedi ki..

kemikli kuzu etini kullanmak için seçenek bol. Örneğin yahni türü tencere yemekleri yapılabilir.

haşlanır suyuna pilav hazırlanır ve fırın tepsisine alınır. üzerine haşlanmış kuzu eti yayılır ve fırında kızartılır "Ankara Tava".

bakliyat yemeklerinde katkı malzeme olarak kullanılabilir.

Yorum Gönder