balık pilakisi nasıl yapılır


Pilaki içine soğan, sarımsak, maydanoz, havuç ve benzeri sebzeler katılarak zeytinyağı ile pişirilen ve soğuk olarak yenen yemektir. Mutfaklarımızda daha çok bakliyat ve balık çeşitlerinin pilakisi yapılır. Balıklardan hamsi, lüfer, mercan, uskumru, kefal, karagöz, sazan gibi balıkların yanında, bütün balık çeşitlerinin pilakisi yapılabilir. Burada önemli olan, balıkların boyutlarına göre, bütün ya da parçalanarak kullanılmasıdır. Balık pilakisi tencerede ocak üzerinde ve fırında yapılabilir. Sebzelerden domates, patates, havuç, kereviz kökü, soğan, sarımsak ve maydanoz kullanılabilir, tercihinize kalmış. Bu tarif, uskumru balık pilakisi ile ilgilidir. Sultan, canı çektikçe bulabildiği balıkların pilakisini bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • iki uskumru
  • üç kaşık zeytinyağ
  • bir soğan
  • iki domates
  • dört diş sarımsak
  • beş tane karabiber
  • bir defne yaprağı
  • maydanoz, limon, tuz

Yapılması
  1. balıkları temizleyin, parçalayın, yıkayın ve süzün
  2. soğanı, domatesi soyun ve doğrayın, maydanozu kıyın
  3. harçın hazırlanması
  4. bir kap içine soğan, domates, maydanoz, bütün olarak sarımsakları,
  5. tane karabiber ve tuzu katın, bir güzel karıştırın.
  6. tencere tabanına zeytinyağını gezdirin, harcın yarısını yayın
  7. ve defne yaprağını koyun.
  8. üzerine balık parçalarını dizin, kalan harcı üzerine yayın
  9. ve bir bardak su ilave edin, limon dilimlerini sıralayın
  10. tencereyi kaynatın, kapağı kapatın
  11. ağır ateşte 40 dakika süre ile balıklarınızı pişirin
  12. ve soğutup gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan