21 Kasım 2010

on

arnavut ciğeri nasıl yapılır

Büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanlarının ciğerleri kullanılarak onlarca çeşit yemeği yapılır. Bunlar arasında başta tencere yemekleri olmak üzere; ciğer ızgara, ciğer tava, ciğer kavurma, ciğer sarma, ciğer yahni ve ciğer kebaplarını saymamız mümkün. Bu kadar çeşit ciğer yemekleri arasında arnavut ciğeri özel bir yere sahip. Gerek malzemesinin hazırlanması ve gerekse ciğerin kavrulması, tamamen ustalık gerektirdiği bir gerçektir. Öncelikle damarsız kalite bir dana ciğeri ve bu ciğerin temizlenmesi gerekir. Ardından kızartma yapılacak tenceresinin kalaylı bakır olması şarttır. Ve daha da önemlisi, bu işleri kotaracak beceri sahibi eller gerekir. Olabilir, tarifim bu zorlukların üstesinden gelmeye yetecektir. Sultan, arnavut ciğerini her daim bu tarifle yapar ve hiçte kırık not almadı. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
yarım kilo dana ciğeri
kızartma yağı
pul biber, toz biber
un, tuz

Yapılması
ciğerin zarını soyun, damarlarını temizleyin ve kuşbaşı doğrayın,
üzerine kağıt havlu ile bastırın kanını alın
ardından bir çay kaşığı toz biber, bir tatlı kaşığı pul biber serpin, karıştırın
ve ciğeri süzgeç içine alın, üzerine bir çay bardağı un serpin karıştırın
kızartmayağını kızgın hale getirin, ciğerleri içine aktarın
ciğerler kaynamaya başladıktan sonra, 3 dakika süre ile
ara sıra karıştırarak pişirin ve tuz ekerek gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan