mayalı ekmek nasıl yapılır


Mayalı ekmek yaparken dikkat edilecek tek nokta, yoğurulmuş hamuru uzunca bir süre dinlendirmektir. Canınız çekipte şöyle, köy ekmeği gibi mis gibi kokan ve ısırınca ekşi tadını alabileceğiniz ekmek yapayım derseniz, doğru yoldasınız. Ekmek yapımı tek başına bir hobi, öyle bir hobi ki sınırını çizmek mümkün değil. Konu anlaşılan uzun ve derin, en iyisi Sultan'ın bu tarifini dikkatinize alın derim. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
  • dört bardak un
  • bir bardak ılık süt
  • yarım bardak ılık su
  • bir tatlı kaşığı aktif kuru maya
  • bir tatlı kaşığı toz şeker
  • bir tatlı kaşığı tuz

Yapılması
  1. kase içinde süt, su, maya ve şekeri eritin
  2. yoğurma kabına un ve tuzu koyun, karıştırın
  3. ortasını havuz yapın, mayalı karışımı katın
  4. ele yapışmayacak pürüzsüz yoğurun, hamuru top yapın
  5. büyük bir poşete veya kapaklı kap içine koyun,
  6. dolaba kaldırın, dolapta 12 saat dinlendirin, hamuru dolaptan çıkarın, gazını alın
  7. ve şeklini verin, fırın tepsisine koyun, tepsi içinde 1 saat bekletin
  8. üzerine su, yada unla karıştırılmış su sürün, bir çizik atın
  9. önceden 200°C dereceye ısıtılmış fırının orta rafına sürün.
  10. 45 dakika pişirin, soğutun ve gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan