tavuk nasıl pişirilir

27 Eylül 2010

Tavuk, mutfaklarımızda geniş kullanım alanına sahiptir. Bütün olarak haşlanır ya da fırında kızartılır. Ayrıca parçalara ayrılarak her bir bölümünden yemeği, çorbası, ızgarası, şişi, tavası yapılır. Özellikle yeni kesilmiş tavuk etinin göğüsünden tavukgöğsü tatlısı yapılır. Bir de tavuk ciğeri, yüreği ve taşlığının kullanıldığını unutmamak gerekir. Bu organların kavurması, ızgarası ve yemeği yapılır. Tavuk bütün veya parça olarak tencerede, ya da düdüklü tencerede haşlanabilir. Tarifim tavuğun haşlanması ile ilgilidir. Hangi yöntemle tavuğu haşlarsanız haşlayın, haşlamadan önce mutlaka tavuğu bol sıcak su içerisinde bir kaç dakika tuttuktan sonra haşlayın. Bir de tavuk haşlarken tavuğu doğrudan soğuk su içerisine koyarsanız tavuğun suyu, kaynayan su içerisine koyarsanız tavuğun kendisi daha lezzetli olur. Sultan, tavuğunu daha çok düdüklü tencerede haşlasada, arada bir tencerede bu tarifle haşlar. Hadi bakalım, kolay gelsin.

Neler Lazım
bir tavuk
su
tuz

Yapılması
tavuğu temizleyin, yıkayın ve süzün
tencereye yeterli miktar su koyun, kaynamya yakın ısıtın
bu su içine tavuğu koyun bir kaç dakika tutun
tavuğu çıkarın ve koyu renkli suyu dökün,
tavuğu tekrar yıkayın ve bir tencereye alın
üzerine suyunu ve tuzunu koyun, kapağı kapatın
tavuk pişinceye kadar ağır ateşte tavuğu haşlayın
çıkarın, soğutun ve servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan



2 yorum:

Adsız dedi ki...

dakikaları belirmemişsiniz

Sultan dedi ki...

Adsız, düşüncenizi önemserim.

Tavuk haşlarken, tavuk ağırlığına göre su kullanma ve pişirme süreleri farklı olacaktır.

O nedenle tencerede tavuk, suyu berraklaşana kadar haşlanmalıdır. Ayrıca tavuğun pişip pişmediğini şu iki yöntemle anlayabiliriz.

Tavuk eti üzerine çatalı batırdığımızda çıkan su berrak görünüyorsa tavuk pişmiş demektir. Bulanık su çıkışı ise, tam pişmediğinin bir işaretidir.

Diğer bir yöntem ise, tavuk butunun kaba yerinden kemiğe yakın bir yerini bıçak ile keserek et rengine bakmaktır. Aynı yöntem göğüs eti içinde geçerlidir.

Eğer kesilen bölge üzerinde pembemsi renk görünüyorsa tavuk pişmemiştir. Pişirme işlemine devam edilmelidir.

Ne güzel, değil mi?

Yorum Gönder