fıstıklı şam tatlısı nasıl yapılır


Hayatımızda ilkler vardır, sıralamasını yapsam şuracıkta uzar gider. Bu ilklerimiz bizi deneyim ve anı sahibi yapar. Bir yerde bütün özelliklerimiz, güzelliklerimiz ve hatta acılarımız bu ilklerde saklıdır. Eğer bunca zaman karşılaşmamışsanız bu ilklerle bekleyin; mutlaka kapınızı bir gün, bir değil bir kaç kez çalacaktır. Nerden başlamalı bilmem ki; en iyisi konumuzla ilgili olanı, en yakınımızda bulunanıdır şu ilklerin. Hatırlarım çocuk aklımla, karlı bir kış günü evimize yolu düşen paketin açıldığında gördüm ve tattım şam tatlısını neydi o. Sultan; şam tatlısını her zaman bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.

Neler Lazım
  • bir bardak irmik
  • bir bardak un
  • bir bardak toz şeker
  • bir bardak yoğurt
  • bir çay kaşığı karbonat
  • bir kaşık margarin yağ
  • fıstık içi
  • iki bardak toz şeker
  • iki bardak su
  • yarım limon

Yapılması
şerbetin hazırlanması,
  1. tencere içine su ve şekeri koyun karıştırın, kaynatın
  2. kaynadıktan sonra ağır ateşte 5 dakika daha kaynatın
  3. süre bitiminde yarım limon sıkın,
  4. 1 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.
  5. tatlısının yapılması,
  6. kap içine 1 bardak yoğurt, 1 bardak şekeri koyun
  7. şekeri yoğurta yedirerek karıştırın
  8. üzerine 1 bardak irmiği katın karıştırın
  9. ardından 1 bardak unu ve 1 çay kaşığı tepeli karbonatı
  10. katın çok iyi bir şekilde karıştırın
  11. karışımı, 30 cm. çapında margarinle yağlanmış tepsiye dökün
  12. elinizi ıslayın tepsiyi düzeltin
  13. tepsiyi 20 dakika dinlendirin
  14. fıstıkları her dilime üç fıstık düşecek şekilde üzerine dizin
  15. önceden 180 dereceye ısıtılmış fırının orta rafına sürün
  16. 30 dakika pişirin, fırından çıkarın bıçak ile dilimleyin
  17. ılık şerbeti verin ve tatlınız soğuduktan sonra servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan