pizza hamuru

20 Haziran 2010

Pizza yapımında en önemli konu, hamurunun hazırlanmasıdır. Pizza için temel hamur malzemeleri ise; un, su, maya, tuzdur. Onun dışında ilave malzemeler kişilerin tercihleridir. Elbette tercihler bir amaca yöneliktir. Yaptığı pizza'nın tadanlar tarafından beğenilmesini ve hatta söz edilmesini isteyenler, pek tabidir ki deneyimlerini konuştururlar. Kimileri hamur içerisine yağ, kimileri süt ilave ederler. Bazen her ikisini de kullananlar olabilir. Konu çok uzun; her ilave malzeme hamura ayrı bir lezzet ve kıtırlık verse de, pizza için un çok önemlidir. Börek, poğaça yapımında kullanılan un, pizza hamuru için idealdir. Verdiğim hamur tarifi, hazırladığınız pizzanızın hamurunda hiç bir sorun yaşatmayacaktır, güvenle uygulayabilirsiniz. Sultan, pizza hamurunu genellikle bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.

Neler Lazım
beş bardak un
beş kaşık zeytinyağ
bir tatlı kaşığı tepeli aktif kuru maya
bir tatlı kaşığı toz şeker
bir tatlı kaşığı tepeli tuz

Yapılması
kase içine 1.5 bardak ılık su, şeker ve mayayı koyun karıştırın
10 dakika dinlendirin.
yoğurma kabı içine 5 bardak unu eleyerek koyun
un'un ortasını havuz gibi açın
1 tatlı kaşığı tuzu havuzun kenarına serpin
kase içindeki mayayı havuza boşaltın
ve üzerine 5 kaşık zeytinyağını dökün
havuzun orta yerinden başlamak üzere pürüzsüz bir hamur yoğurun
yoğurduğunuz hamuru top yapın ve üzerini yağlayın
bir kabın içerisine koyun ve kabı streçleyin
ya da kapağını kapatın, ılık bir yere kaldırın
hamur iki katına ulaştığında gazını alın ve tek beze yapın
kapağını kapatın, dinlenmeye alın. hamuru dilediğiniz vakit kullanın.
bu hamur yaklaşık 900 gram gelir ve 30 cm. çapındaki tepsi'ye tek pizza için uygundur
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan



0 yorum:

Yorum Gönder