pizza hamuru

Pizza yapımında en önemli konu, hamurunun hazırlanmasıdır. Pizza için temel hamur malzemeleri ise; un, su, maya, tuzdur. Onun dışında ilave malzemeler kişilerin tercihleridir. Elbette tercihler bir amaca yöneliktir. Yaptığı pizza'nın tadanlar tarafından beğenilmesini ve hatta söz edilmesini isteyenler, pek tabidir ki deneyimlerini konuştururlar. Kimileri hamur içerisine yağ, kimileri süt ilave ederler. Bazen her ikisini de kullananlar olabilir. Konu çok uzun; her ilave malzeme hamura ayrı bir lezzet ve kıtırlık verse de, pizza için un çok önemlidir. Börek, poğaça yapımında kullanılan un, pizza hamuru için idealdir. Verdiğim hamur tarifi, hazırladığınız pizzanızın hamurunda hiç bir sorun yaşatmayacaktır, güvenle uygulayabilirsiniz. Sultan, pizza hamurunu genellikle bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.

Neler Lazım
  • beş bardak un
  • beş kaşık zeytinyağ
  • bir tatlı kaşığı tepeli aktif kuru maya
  • bir tatlı kaşığı toz şeker
  • bir tatlı kaşığı tepeli tuz

Yapılması
  • kase içine 1.5 bardak ılık su, şeker ve mayayı koyun karıştırın 10 dakika dinlendirin.
  • yoğurma kabı içine 5 bardak unu eleyerek koyun
  • un'un ortasını havuz gibi açın
  • 1 tatlı kaşığı tuzu havuzun kenarına serpin
  • kase içindeki mayayı havuza boşaltın
  • ve üzerine 5 kaşık zeytinyağını dökün
  • havuzun orta yerinden başlamak üzere pürüzsüz bir hamur yoğurun
  • yoğurduğunuz hamuru top yapın ve üzerini yağlayın
  • bir kabın içerisine koyun ve kabı streçleyin
  • ya da kapağını kapatın, ılık bir yere kaldırın
  • hamur iki katına ulaştığında gazını alın ve tek beze yapın
  • kapağını kapatın, dinlenmeye alın. hamuru dilediğiniz vakit kullanın.
  • bu hamur yaklaşık 900 gram gelir ve 30 cm. çapındaki tepsi'ye tek pizza için uygundur
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan