6 Haziran 2010

on Leave a Comment

kahvaltılık çemen nasıl yapılır

Pastırmayı pastırma yapan, çemen baharatıdır. Ve çemen, adı ile çemen unu ile yapılır. Nette yüzlerce tarifine rastladığınız çemenin katıksız tek bir tarifi var. O da şöyle, çemen unu, toz kırmızı biber, kimyon, karabiber, sarımsak, tuz ve su ile karılır. Çemenin asıl ana malzemeleri bunlardır. Bunun dışında ilave katkı malzemeleri, kişinin damak zevkine göre hazırlamış olduğu tariflerdir. Çemen kendi malzemeleri kullanılarak hazırlanırsa ilk gün tüketilebilir, fakat lezzeti 2-3 gün sonra çıkar. Yani, çemeni kardıktan sonra bir kaç gün bekletmek gerekir. Çemen durdukça ekşimeye başlar, ilkten bu ekşilik damak zevkinize çok uygun gelebilir. Yedikçe yeme isteğiniz artar. Bir süre sonra çemen tam ekşidiğinde tüketilmez, atılır. Çemen baharatının kendine has kokusu, terlediğinizde sizi dahi rahatsız edebilir. Bu koku iç elbisenize kadar sirayet edebilir, daha fazlasını da yazmıyacağım. Sonuç olarak; çemen yazın az, kışın ise tatil günlerinde tüketilmelidir. İhtiyacınız halinde baharatçılarda çemen unu satılmaktadır, tedarik edebilirsiniz. Sultan, çemenini bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.

Neler Lazım
bir kaşık çemen unu
bir çay bardağı soğuk su
bir tatlı kaşığı toz kırmızı biber
bir tatlı kaşığı kimyon
bir Çay Kaşığı Karabiber
iki diş sarımsak
tuz

Yapılması
sarımsağı soyun ve ezin
kap içine sarımsak, kırmızı biber, kimyon, karabiber
ve suyu koyun karıştırın, tuzunu katın ve ayarlayın.
üzerine çemeni azar azar topaklanmaması için,
süzgeç içerisinde ilave edin ve karıştırın.
kardığınız çemeni dinlendirin ve servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

0 yorum:

Yorum Gönder