kabak dolması nasıl yapılır


Dolmalar olsun ya da sarmalar olsun, sık sık yapılan yemeker değil. Uğraşısı yüzünden arada bir yaptığım yemek çeşiti. Kabak dolmasının içini iki şekil de hazırlarım. Ya bulgurlu, ya da pirinçli. Her iki dolma çeşitimin horantamız içinde alıcısı var, ben daha çok pirinçli olanını severim. Kabak dolması yaparken bir kabak seçimi sıkıntı verir, bir de içinin az veya fazla gelmesi sıkıntı verir. Elbette bu sıkıntıları ilk yemek yaptığım zamanlarda yaşadım. Şimdi mutfağın kurdu oldum, çözümsüzlük diye bir şey tanımıyorum. Kabağım mı yetmedi, ya da içimi fazla geldi. Çözümü kolay, patlıcan veya domates doldurur tencerenin boşluklu yanına koyarım. Üste bulunan tencerenin içerisine iki adet patlıcan dolmasını bu nedenle, doldurdum ve koydum. Herkes dolma yapar, Sultan dolmasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.

Neler Lazım
  • sekiz kabak
  • 200 gram kıyma
  • bir çay bardağı zeytinyağı
  • bir iri soğan
  • iki domates
  • iki su bardağı pirinç
  • bir kaşık salça
  • karabiber, kimyon, kuru nane, maydanoz, dereotu
  • tuz

Yapılması
  1. domatesin birini soyun, küp doğrayın
  2. soğanı yemeklik doğrayın
  3. kabakları kazıyın, iki başını kesin, ortadan ikiye bölün
  4. oyacak ile içilerini boşaltın ve tuzlu su içinde bekletin
  5. dolma içinin hazırlanması
  6. kap içine kıyma, soğan, doğranmış domates, zeytinyağının yarısı,
  7. 1 kaşık salça, karabiber, kimyon, nane, maydanoz, dereotu ve tuzu katın
  8. bir güzel yoğurun, tuzunu ayarlayın, üzerine pirinci katın karıştırın
  9. kabak içlerine fazla bastırmadan,
  10. ağız kısımlarında bir parmak boşluk olacak şekilde içleri doldurun
  11. ve tencereye dizin, ağızlarına birer dilim domatesi kapak yapın
  12. 2 bardak sıcak su içine, 1 çay kaşığı tuz ve yarım kaşık salçayı koyun karıştırın ve tencereye dökün
  13. kalan zeytinyağını dolmaların üzerine gezdirin
  14. ağır ateşte kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan