fırında soslu tavuk nasıl yapılır

Çoğu insan, hazır kızartılmış piliçi seve seve tüketir. Bazen söz açılmışken tavuktan piliçten, kimileri ağızları sulanarak mangal kömüründe pişen piliç çevirmenin tadına doyum olamığından söz eder. Kimileri bilmem kaç çeşnili sos ile kızartılmış tavuğun, hala tadının damaklarında olduğunu söyler. Hep dinlerim anlatılanları, konu ile ilgili hiç düşüncemi açmam ve soran da olmaz ki söyleyeyim. Bu tavrım için için beni kahreder, sorarım kendime el ayak çekilince. Acaba ben hazır satılan piliç ya da tavuk yeme özürlümüyüm diye, verecek cevap bulamam. Evet öyleyim. Kusurum mu desem, ayrıcalığım mı desem ben böyleyim. Tabağıma söz edilen hazır piliç veya tavuk eti koymam. İlla tavuğumu kendim kızartmam lazım, bu kendimin saplantısı ve de vaz geçemiyorum. Sanırım sultan olmak böyle bir şey! Sultan, fırında tavuğunu bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.

Neler Lazım
  • bir tavuk
  • iki kaşık yoğurt
  • üç kaşık ayçiçek yağı
  • bir kaşık salça
  • karabiber, kimyon
  • toz biber, kekik, tuz
  • fırın torbası 25x38 cm.

Yapılması
  1. tavuğu temizleyin, yıkayın süzün
  2. sos'un hazırlanması
  3. kap içine ayçiçek yağı, salça, yoğurtu koyun ve karıştırın
  4. üzerine 1 çay kaşığı karabiber, kimyon, kekik,
  5. ve toz kırmızı biber, tuz'u serpin tekrar karıştırın
  6. bu sosu tavuğun iç ve dış yüzeyine sıvayın
  7. tavuğu tencereye alın ve kapağı kapatın,
  8. 2 saat süre ile dinlendirin
  9. fırın torbası içine çok az un koyun, yayın
  10. tavuğu turbanın içine alın ve ağızını bağlayın
  11. torba yüzeyini bir kaç yerinden delin, fırın tepsisine koyun
  12. tepsiyi önceden 200°C ısıtılmış fırının orta rafına sürün
  13. ve 60 dakika süre ile pişirin. süre bitiminde torbayı açın
  14. tavuğu açık olarak fırına kızarması için tekrar sürün
  15. 30 dakika daha fırında tutun ve kızartın.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan