bulgur pilavı nasıl yapılır


Yemekler arasında en fazla çeşiti olanlardan biri de bulgur pilavıdır. Aynen pirinç pilavında olduğu gibi, iki yöntem kullanılarak pişirilir. Yani, bulguru kavurarak ya da kaynayan su içine salarak pişirilir. Sadesinden tutun, içerisine katılan malzemelerin adına göre isim alan çok çeşiti vardır. En lezzetli bulgur pilavı tereyağı ile yapılandır. Et suyu veya tavuk suyu, ya da normal su ile pilav yapılır. Yalnız, pirinç pilavı gibi su ölçeği kesin değildir. İçerisine katılan malzemelerin bırakacakları su oranı da göz önüne alınarak, suyu ayarlanır. Hoş, fazla su katmış olsanız dahi hiç bir mahsuru yoktur. Bulgur suyu çekinceye kadar ocak üzerinde tutmanız, fazla suyun giderilmesine çözümdür. Genelde 1 ölçek bulgura, 2 ölçek su yeterlidir. Tavuk suyu kullanırsanız, pilav suyunu fazlalaştırmanız gerekir. Bulgur pilavı da ağır ateşte pişirilir. Zaten çoğu yemekler ağır ateşte pişirilir. Yemeklerinize su verdikten sonra, 1-2 dakika tencereyi fokurdatıp ocak ayarını kısmalısınız. Ağır ateş şu demek, tencerede yemek kaynayacak ve tencere kapağı arasından buhar, rahat bir şekilde kapak gürültüsü yapmadan çıkacak demektir. Sultan, sıradan bir bulgur pilavını bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.

Neler Lazım
  • bir su bardağı bulgur
  • bir domates
  • bir soğan
  • bir kaşık tereyağı
  • yarım kaşık salça
  • iki su bardağı sıcak su
  • karabiber, pul biber, tuz

Yapılması
  1. bulguru yıkayın ve süzün, domatesi soyun iri doğrayın, soğanı yemeklik doğrayın
  2. yağ içinde soğanı kavurun, üzerine salçayı katın kavurun,
  3. ardından domatesi katın kavurun
  4. üzerine bulguru katın karıştırın, 2 bardak sıcak su, karabiber, pul biber ve tuzu katın
  5. tuzunu ayarlayın, tencereyi bir taşım kaynatın, kapağı kapatın
  6. ağır ateşte bulgur suyunu çekinceye kadar pişirin.
  7. 15 dakika dinlendirin servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan